Tájékoztatjuk Önöket, hogy Budapesten belül vállalunk autó akkumulátor kiszállítást, mindössze 1890 Ft-os díj ellenében. Kérjük, éljenek ezzel a kényelmes szolgáltatással!

Blog

Környezettudatosság

GSZM
2021.11.08 09:56
Környezettudatosság

Környezettudatosság

A VARTA, mint Európa vezető alkáli és szén-cink elemgyártójának kötelességének érzi, hogy társadalmilag és környezetileg felelősséget vállaljon, pontosan ezért törekszik a munkafolyamatok és a szállítási folyamatok optimalizálására, hogy a lehető legkisebb legyen az elem és az akkumulátor gyártás során keletkező szén-dioxid mennyisége. Ez azért is fontos, mert egy ilyen hosszú munkafolyamatnak, mint egy akkumulátor legyártása, amihez több féle és fajta alkatrésze, nyersanyagra és gépre van szükség optimalizálatlanul sok áramot fogyaszt és sok üvegházhatású gázt enged a levegőbe, valamint melléktermékből is sok keletkezik. A Varta célkitűzései között szerepel a teljesen fenntartható elemgyártás, Az elhasznált elemek újrafelhasználása valamint az erre irányuló projektek támogatása. A Varta európai vállalat lévén Európába kevesebb szállítással, így gyorsabban és környezetkímélőbben juttatja el az akummulátorokat és az elemeket mint más, nem Európai vállalat (pl. Energizer).

 

 

 

 

 

Erőforrás megőrzés

A VARTA akkumulátorok jelenlegi innovációknak köszönhetően egyre erősebbek lesznek, amik segítenek kielégíteni a vevő igényeket, ugyanakkor kevesebb erőforrás szükséges, mivel kevesebb akkumulátort kell gyártani, így az egyre erősödő akkumulátorok hozzájárulnak a környezet megóvásához és az erősforrások megőrzéséhez.

A fő akkumulátorok gyártása során már most minimalizálva lett az üvegház gázok kibocsátása.  2007 óta:

  • Az 1 millió akkumulátorra jutó szén-dioxid termelés 48%-al csökkent, továbbá
  • A felhasznált gáz mennyisége 64,3%-al,
  • Az áramfogyasztás 68,6%-al,
  • Az vízfogyasztás 74,7%-kal.
  • A termelt hulladék mennyisége is redukálódott 59,5%-kal.
  • A termelő egységekben mozgásérzékelős lámpák segítségével optimalizálják az áramfogyasztást, így az akár 30%-kal is csökkenhet.
  • Az alkáli és szén-cink elemeink 1998 óta higanymentesek, valamint cink-levegő elemeink is higanymentesek 2018 óta


Elhelyezkedésünknek köszönhetően jóval kevesebbet kell szállítani Európán belül mint az importált elemeknek, így azzal szemben 0.4t3 –val kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, valamint 550t3-val kevesebbet, ha felszorozzuk 1375 konténerrel, ami egy átlagos szállításnak felel meg.

A VARTA szintén fontosnak érzi, hogy támogassa az alkalmazottait környezetkímélő ötleteikben és elhatározásokban, az egyik ilyen hozzájárulása a JobRad. Ez a szolgáltatás lehetővé teszi az alkalmazottaknak, hogy ingyen lízingeljenek kerékpárokat munkába járáshoz és személyes használatra. Az Ellwagen-i üzemet felszerelték egy 800 köbméteres napelem parkkal, ami akár 50 háztartás éves energiaszükségletét is fedezni tudja. Ezt az energiát arra használják, hogy beforgassák a termelésbe, így kevesebb áramot használjanak a termelés során

 

 

ÚJRAHASZNOSÍTÁS

A dischingeni gyárban gyártott akkumulátorok higany, ólom és kadmium mentesek, így teljesen újrahasznosíthatóak. Az Ellwagen-i gyárban is teljesen higanymentes a termelés, így a fogyasztói elemek is teljesen újrahasznosíthatóak, pl. út- vagy épületek építésébe, vasmunkába. A fenntarthatóságot tartjuk szem előtt a termékek csomagolásánál is, a magas minőségű akkuk legalább 80%-a újrahasznosított komponensekből készül.

 

BIZTONSÁGOS ÉS HOSSZÚ ÉLETTARTAMÚ ELEMEK

Annak köszönhetően, hogy folyamatosan fejlesztjük elemeink teljesítményét, a jövőben minimálisra fogják csökkenteni a használt elemek számát, és így értékes erőforrásokat fognak megtakarítani. Ugyanakkor a leghosszabb élettartamú elemeket is egy idő után ki kell cserélni, és ezért vállalnak kötelezettséget különösen a használt elemek újrahasznosításáért. A VARTA egész Európában együttműködik a használt elemeket gyűjtő szakcégekkel, amelyek egyúttal részletes információkat is adnak az elemek újrahasznosításáról.

 

ELEMEK ÁRTALMATLANÍTÁSA

Az elektromos eszközök anyagainak, az újratölthető akkumulátorok és elemek gyűjtése és újrahasznosítása szükséges. Értékes nyersanyagokat takarít meg és fenntartható módon védi a környezetet. Lényegében az összes elemet újra lehet hasznosítani. A 2006/66/EK uniós irányelv 2008 óta valamennyi uniós tagállamban kötelező, aminek a célja a 45%-kos begyűjtési arány elérése 2016 szeptemberig. A használt elemek és újratölthető akkumulátorok itt, a VARTA cégnél adhatók le az üzletekben, illetve városi gyűjtőhelyeken, így például a lakossági hulladéklerakó helyeken vagy újrahasznosító központokban.